homepage > archief > Hoera, de foto's van Sooreh Hera te zien in museumgoudA!
   
   

Ook op deze website
Archief

Publicaties

Actuele berichten:
 

Dankbaar
Dankbaar is het eerste woord dat ik wil uitspreken, aan het einde van mijn tijd als PvdA gemeenteraadslid in Gouda. Lees verder voor de toespraak.
---------------------------------------------

 
 

Afscheid of overstap?
Een ding is zeker: na de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014 keer ik niet meer terug in de raad van Gouda.
---------------------------------------------

 

 

Hoera, de foto's van Sooreh Hera te zien in museumgoudA!
  Gepubliceerd: 2008-11-18 15:44:42  
     
 

 

Hoera, de foto’s van Sooreh Hera te zien in museumgoudA!

Op 18 oktober start in Gouda de manifestatie Beeldenstorm. Met diverse tentoonstellingen, lezingen en een symposium worden de motieven om beelden te verwoesten uit de doeken gedaan. Als uitgangspunt heeft Gouda gekozen voor het jaar 1566, het jaar waarin in Gouda de Beeldenstorm niet plaatsvond. Terwijl in veel Hollandse steden rondom Gouda altaarstukken vernietigd werden, bleef het toen in onze stad redelijk rustig. Vandaag de dag kunnen we daardoor nog steeds genieten van een groot aantal altaarstukken in ons stedelijk museum. En ook, tot 30 november 2008, van de foto’s van Sooreh Hera, inclusief de foto van een paar mannen dat de maskers draagt van de profeet Mohammed en zijn schoonzoon. Daarmee staat de stad in een lange traditie van tolerantie.

Bij zaken die je bevallen of die je onverschillig laten, is er geen sprake van tolerantie. Tolerantie is een last, iets wat moeite kost om te dragen. Dat hebben we geweten in Gouda, eind 2007, toen museumdirecteur Ranti Tjan aanbood de foto’s te tonen nadat de directeur van het Haagse gemeentemuseum daarvoor ter elfder ure terugdeinsde. Goudse moslims lieten duidelijk merken dat zij deze foto’s nauwelijks verdragen konden. Ze hebben het aan de gemeenteraad verteld, ze zijn in gesprek gegaan met Ranti Tjan en uiteindelijk dragen ze nu de last in alle waardigheid, geven ze als gelovigen de ruimte aan een ander groot goed dat we koesteren: namelijk de vrijheid van de kunstenaar om zijn creatieve inspiratie te volgen.

Het vervult mij met grote trots dat dit gebeurt in Gouda. Het toont de kracht van onze samenleving.

 

 
     
   
   

contact opnemen:
info@anitaengbers.nl

Inhoud van deze pagina is © AnitaEngbers.nl.
Bij het bezoeken van deze website gaat u akkoord met haar disclaimer.
Deze pagina is het laatst handmatig bijgewerkt op 08.11.2008 12:53 .