AnitaEngbers

Bureau Bakstenen & Buitenruimte (KvK-nr. 60713879)
ondersteuning en advies bij huurdersbelangenbehartiging

Actief lid van de Partij van de Arbeid
en burger van Gouda

Afscheid of overstap?

Geschreven op 7 mrt. 2014

In oktober 2000 ben ik gemeenteraadslid geworden (waarmee de eerste beëdiging van het nieuwe millennium op mijn naam staat). Het staartje van die raadsperiode verliep rustig. Ik behaalde al gauw een succes waar ik nog steeds trots op ben: samen met de huurdersorganisaties bereikte ik dat alle huurders, die vanwege sloop hun huis moesten verlaten, gelijk behandeld werden; of ze nu huurden van Mozaïek Wonen of van Woonpartners. Inmiddels is dat wettelijk geregeld.

Direct na mijn eerste herverkiezing in 2002 braken roerige tijden aan met de moord op Pim Fortuyn. Mensen hebben behoefte aan politici die niet alleen braaf doorvoeren wat Den Haag aan plannen bedenkt maar die ook de stad en haar bewoners kennen en ervoor opkomen. Vele gesprekken in huiskamers, vergaderzaaltjes en op straat hebben me geholpen om mijn eigen beeld te vormen. In de raadszaal heeft me dat vaak behoed voor bestuurlijke luchtfietserij.

Ik stond graag klaar voor mensen: niet om hun probleem naar me toe te trekken en een door mij bedachte oplossing aan te reiken maar om ze met advies en begeleiding aan te moedigen om zélf hun doel te benoemen en te bereiken. Dat lukte vrijwel altijd. En voor mijn raadswerk hielp het om te merken hoe ons beleid in de praktijk uitpakte.

Ik heb vier burgemeesters meegemaakt. Ik herinner me nog goed een volle Turfmarktkerk met burgers, die hun nood klaagden bij de pas benoemde Wim Cornelis. Ze hadden het gevoel dat de boefjes het definitief voor het zeggen hadden gekregen in Gouda. Wat een verschil met nu! Ons veiligheidsbeleid staat als een huis net als het jeugdbeleid en de actieve wijkaanpak. Natuurlijk is er altijd weer nieuwe aanwas van (jeugdige) criminelen maar niemand heeft meer dat gevoel als van water dat ons over de schoenen loopt.

In de loop van de jaren ben ik diep onder de indruk geraakt van de levendige en hechte Goudse gemeenschap, van al die mensen met hart voor de stad en voor elkaar. Ik heb weinig gemerkt van een kloof tussen overheid en bestuurders. Denk bijvoorbeeld aan de langdurige samenwerking tussen gemeenteraadsleden en burgers, die zich inzetten voor aanleg van de Havensluis als sluitstuk op het herstel van het historisch sluizen- en grachtenstelsel.

Dankzij de kiezer heb ik een derde volle termijn gekregen en zodoende vier jaar deel uitgemaakt van de leukste PvdA-fractie van heel Nederland; mijn gelukkigste raadsperiode. Na de verkiezingen ga ik graag verder als wethouder. Als de PvdA toetreedt tot het volgende college bepaalt de nieuwe fractie wie onze wethouder wordt. Een ding is zeker: ik keer niet meer terug in de raad. Daarom bedank ik hier iedereen waarmee ik 13,5 jaar lang zo goed heb samengewerkt. Het was me een eer om PvdA volksvertegenwoordiger te zijn in de raad van Gouda.

« Terug naar alle berichten