AnitaEngbers

Bureau Bakstenen & Buitenruimte (KvK-nr. 60713879)
ondersteuning en advies bij huurdersbelangenbehartiging

Actief lid van de Partij van de Arbeid
en burger van Gouda

Armoedebeleid in Gouda

Geschreven op 18 nov. 2008

Bij de herijking van het armoedebeleid van de gemeente Gouda, in de laatste vergadering voor de zomervakantie van 2008, hebben we opnieuw stevig ingezet op maatregelen die mensen met een uitkering ├ęcht helpen. Wat mij betreft zijn er drie speerpunten:

  1. Laat mensen pas los als er sprake is van vast werk (in de politiek noemen we dat duurzame arbeid). Veel mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt maken afwisselende periodes van werk en uitkering mee. De overgang brengt telkens een ingewikkelde bureaucratische rompslomp met zich mee. Voor gestudeerde mensen al nauwelijks bij te benen, laat staan voor laagopgeleiden. Blijf daarom zulke mensen begeleiding aanbieden, ook als zij hun uitkering (tijdelijk) verruilen voor een baan.
  2. Verstrek mensen die een uitkering aanvragen op tijd een voorschot. De huur moet altijd betaald kunnen worden. Het mag niet zo zijn dat de trage afwikkeling van papieren rompslomp leidt tot een huurachterstand, dus tot schulden. Schulden blokkeren, maken moedeloos of wanhopig. Een overheid die wil dat mensen initiatief tonen en weer snel aan het werk raken, moet er alles aan doen om dat te voorkomen en mag zeker niet zelf de veroorzaker zijn.
  3. Ontzie de kinderen. Werkloosheid lijkt soms erfelijk maar is het niet. Zorg daarom dat kinderen die leven in een uitkeringgsituatie toch kansen krijgen om zich te ontplooien. In dit verband ben ik blij met de Goudse Geld Terug Regeling waardoor ook kinderen uit gezinnen met een laag inkomen lid kunnen worden van een sportvereniging, of een cursus bij de Muziekschool of Creatief Centrum De Werkschuit kunnen volgen. Sinds we hier serieus werk van maken, groeien de uitgaven aan de GTR-regeling gestaag.

Nu het beleid op hoofdlijnen is vastgesteld, komt het aan op de uitwerking ervan in concrete maatregelen. Ik houd u op de hoogte.

« Terug naar alle berichten