Bouwen voor de instroom in Gouda
Geschreven op 4 sep. 2013
Toen enkele jaren geleden voor het eerst vanuit de Goudse raad de gedachte opkwam om te bevorderen dat kantoren werden verbouwd tot wooncomplexen, was de reactie van het college dat er nauwelijks gebouwen waren die zich daarvoor leenden. Inmiddels is dat aan het veranderen.
Zo hebben we als gemeente bij onze verhuizing naar het nieuwe Huis van de Stad een kantoorpand in hartje binnenstad achtergelaten, dat zich er prima voor leent. Een ander kantoorpand met centrale ligging is het gebouw van de Goudse Verzekeringen, pal tegenover het trein- en busstation. Naar verluidt staan er enkele verdiepingen leeg en onderzoekt de eigenaar de mogelijkheid om er woningen van te maken.
Overigens speelt de Goudse ook met het plan om op de begane grond de gevel te verfraaien en er ruimte te maken voor een horecagelegenheid. Als dan aan de overkant van de Vredebest de winkels nu eens niet worden gesloopt maar opgeknapt dan zijn we al een eind op dreef met het verfraaien van onze stadsentree voor reizigers met het openbaar vervoer.
Wie verrast is door de suggestie om de winkels aan de oostzijde van Vredebest op te knappen, raad ik aan om er eens goed naar te kijken. De herhaling van zuilen waar de winkelluifels op rusten, het ritmische patroon van die luifels en de schuingeplaatste etalageruiten: het is allemaal nog intact en als het zou worden opgeknapt, dan zou je meteen zien hoe een mooi staaltje van wederopbouwarchitectuur hier staat.
Naast kantoren komen binnenkort ook andere geschikte gebouwen vrij. Bijvoorbeeld het grote schoolgebouw aan de Burgemeester Martenssingel. Of de verzorgingshuizen die Zorgpartners wil gaan sluiten. Dat zijn geen kantoorgebouwen maar het lijkt mij toch alleszins de moeite van het onderzoeken waard of er wooncomplexen voor oudere en/of jongere een- en tweepersoonshuishoudens van gemaakt kunnen worden. Hetzelfde geldt voor het St. Josephpaviljoen als de verbouwing van het Groene Hart Ziekenhuis klaar is en alle ziekenhuiszorg op één lokatie komt. Alles bij elkaar een aardige werkvoorraad.
Overigens snap ik de schrikreactie bij het bericht dat Zorgpartners het aantal verzorgingshuizen reduceert. De communicatie van deze instelling met de goegemeente is nogal overrompelend. Maar los daarvan is de beslissing een stap in de goede richting. Het past bij de behoefte van de meesten van ons om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen.
Bij het schrijven van dit stukje kijk ik boven mijn pc tegen boomkruinen aan, die me in de zomer het zicht ontnemen op de Zuidrandflat, dat een van onze kleine woningcorporaties is. Mijn overburen wonen er zelfstandig in goed onderhouden huurappartementen en tot op zeer hoge leeftijd kunnen ze er blijven dankzij verschillende diensten en zorg aan huis. Alleen als het écht niet anders kan, verhuizen ze nog een laatste maal naar een verzorgingshuis. Het kan dus wél: oud zijn en baas in eigen huis.