AnitaEngbers

Bureau Bakstenen & Buitenruimte (KvK-nr. 60713879)
ondersteuning en advies bij huurdersbelangenbehartiging

Actief lid van de Partij van de Arbeid
en burger van Gouda

De kiloprijs van een woning

Geschreven op 16 sep. 2009

In de supermarkt kun je van elk produkt zien wat de kilo- of de literprijs is. Zo kun je bewust een keuze maken tussen dure of goedkope koekjes. Je wordt niet in verwarring gebracht doordat de ene verpakking 330 gram bevat en de andere 250. En je hebt makkelijk door als doorsnee koekjes worden aangeboden tegen de prijs, die een luxe banketbakker aanhoudt. Ooit heeft de Consumentenbond met succes hiervoor gestreden.

Met dit voorbeeld voor ogen, zet ik me in voor de wettelijke verplichting aan verhuurders om voortaan in een advertentie drie zaken te vermelden:

  • de kale huurprijs
  • het puntentotaal van de woning oftewel de kwaliteit van de woning
  • de gehanteerde puntprijs.

Het zal even wennen zijn voor de huurders maar als ze eenmaal doorhebben hoe het zit, kan geen verhuurder ze nog knollen voor citroenen verkopen.

De kale huurprijs geldt alleen voor de woning. Servicekosten tellen niet mee.

De kwaliteit van een woning wordt bepaald door het woningwaarderingsstelsel. Dat is een wettelijk puntenstelsel waarin aan de hand van objectieve, feitelijke kenmerken van de woning de kwaliteit wordt vastgesteld. Wat is het vloeroppervlak van de kamers, hoe lang is het aanrecht, is er geïsoleerd vensterglas aangebracht, etc. Zie ook de website van de landelijke Huurcommssie.

Jaarlijks stelt de Tweede Kamer de maximale prijs per punt vast. Commerciële verhuurders vermenigvuldigen deze maximale puntprijs met het puntentotaal. Sociale verhuurders vermenigvuldigen het puntentotaal met een percentage van de maximale puntprijs. Boven de liberalisatiegrens, boven de 142 punten, geldt dit allemaal niet. Dan is de huurprijs vrij overeen te komen tussen verhuurder en huurder.

Wat ik wil bereiken, is dat huurders zelf kunnen nagaan wat de prijs van een aangeboden huurwoning is in verhouding tot de kwaliteit. Dat ze zelf kunnen zien als er rare prijsafwijkingen zijn. Dat ze bewust kunnen kiezen en zelf mogen beslissen hoeveel geld ze aan wonen kwijt zijn.

Steunt u de actie? Laat het me weten!

« Terug naar alle berichten