AnitaEngbers

Bureau Bakstenen & Buitenruimte (KvK-nr. 60713879)
ondersteuning en advies bij huurdersbelangenbehartiging

Actief lid van de Partij van de Arbeid
en burger van Gouda

Digitale democratie

Geschreven op 17 mrt. 2009

Mijn moeder zaliger, die een paar jaar na de Eerste Wereldoorlog geboren werd, heeft nog meegemaakt, dat de hele familie geregeld een paar dagen uittrok voor het wassen van het beddegoed. Koken in het washok, schrobben, spoelen, door de mangel halen en dan te drogen leggen op de bleek achterin de tuin. Ikzelf zie nog voor ogen de man, die in mijn geboortehuis de kolenkachel verving door centrale verwarming. En mijn oudste dochter kan zich herinneren dat we een pc kregen.

Inmiddels is dezelfde dochter mij ruimschoots gepasseerd met haar computer-vaardigheden. Een studiegenoot van haar heeft mijn website gebouwd en heeft er een middag voor uitgetrokken om mij met engelengeduld uit te leggen hoe ik foto's en teksten plaats. Nog steeds staat het zweet me in de handen. Mijn grootste talenten liggen niet op dit vlak.

Maar o, wat ben ik blij met mijn website! Ten eerste omdat het me in de gelegenheid stelt om een aspect van de democratie te belichamen, dat in mijn ogen van vitaal belang is: niet eens zozeer de vrijheid van meningsuiting als wel de vrijheid om met elkaar van mening te veschillen. Elke democratische discussie begint - als het goed is - met uiteenlopende opvattingen. De burger zal wat anders naar voren brengen dan de wethouder of de beroepskracht. En ook tussen en binnen gemeenteraadsfracties leven verschillende meningen en inzichten. In de democratische discussie zetten we alle aspecten en belangen op een rij en komen we tot een gewogen beslissing. Voor die eindbeslissing kunt u terecht op de website van de gemeente Gouda. Mijn eigen meningen - als overtuigd PvdA lid en als PvdA lid met overtuigingen - kunt u lezen op mijn website.

Een tweede pluspunt vind ik de reacties. Anne Kompagnie, journalist van AD Het Groene Hart, heeft naar aanleiding van mijn website nu twee keer een artikel geschreven waarin mijn opvatting vervat ligt, dat de inwoners van Gouda toe zijn aan een vervolgstap inzake de integratie van nieuwe Nederlanders (Meer spelleiders nodig en Meer aandacht nodig voor witte doeners). Als je al vijftien jaar of langer buren hebt, die komen uit verre landen, dan weet je intussen wel aan wie je je kruiwagen kunt uitlenen en aan wie niet. Er zijn heel veel Goudse inwoners van goede wil, die de theoretische discussies over integratie achter zich willen laten en samen verder willen bouwen aan een ontspannen, prettig, leefbaar, mooi Gouda.

De artikelen van mij op mijn website en van Anne Kompagnie in AD Het Groene Hart geven aanleiding tot reacties, die me ontroeren. Ik raak een snaar: mensen voelen zich gekend en begrepen. Hartverwarmend en een welkome steun in de rug.

Dank zij mijn website.

« Terug naar alle berichten