AnitaEngbers

Bureau Bakstenen & Buitenruimte (KvK-nr. 60713879)
ondersteuning en advies bij huurdersbelangenbehartiging

Actief lid van de Partij van de Arbeid
en burger van Gouda

Erfvrede

Geschreven op 28 okt. 2014

Op de vroege ochtend van dinsdag 16 september stonden er ineens drie agenten op het woonwagenkamp aan de Eerste Moordrechtse Tiendeweg in Gouda, samen met een stel ambtenaren en medewerkers van een energiebedrijf. De eerste bewoners bij wie ze onaangekondigd het erf opliepen, lieten zich overrompelen en stonden toe dat de oude elektriciteitsmeter vervangen werd door een slimme meter. Maar bij Henk en Petra van Haut, samen met Nissy Gerlag initiatiefnemers tot de oprichting van de eerste echte huurdersvereniging voor woonwagenbewoners in heel Nederland, stokte de overval.

Henk en Petra hadden de week daarvoor goed geluisterd toen ik hen uitlegde dat je als huurder weliswaar de verhuurder de gelegenheid moet geven om werkzaamheden te verrichten maar dat het nog niet betekent dat de verhuurder wanneer het hem belieft je erf op mag lopen. Doet hij dat toch dan pleegt hij erfvredebreuk en dat is strafbaar. Een nette verhuurder lost dit op door in een brief een datum en een tijdstip voor te stellen met daarbij de mogelijkheid om de afspraak te verzetten als het niet uitkomt. Henk en Petra wisten bovendien dat de verhuurder, de gemeente Gouda, van de Woonwagenbewonersvereniging Gouda een brief had ontvangen met het verzoek om voortaan dienovereenkomstig te handelen.

Dus ook al waren Henk en Petra allebei thuis; toch gaven ze geen toesteming om hun erf te betreden omdat er niet eerst een afspraak met ze was gemaakt. Bovendien maakten ze duidelijk dat ze later op de dag aangifte zouden doen van erfvredebreuk als de gemeente toch zou doorzetten. Dat hielp: de gemeente had er geen zin meer in om door te gaan met het plegen van een strafbaar feit. Namens alle bewoners heeft Nissy Gerlag vervolgens een brief naar de raad gestuurd om de raadsleden op de hoogte te brengen van wat er gebeurd was en om te vertellen dat iedere bewoner van de Eerste Moordrechtse Tiendeweg gebruik wilde maken van het wettelijk recht om de plaatsing van een slimme meter te weigeren.

Ik hoor de brave burger, die dit leest, al foeteren dat het zo wel erg lastig wordt om criminele woonwagenbewoners te vatten. Maar het gaat niet aan om een hele bevolkingsgroep op die manier over één kam te scheren. De woonwagenbewonersvereniging Gouda wil op een nette manier opkomen voor de belangen van de huurders van standplaatsen. Dat gaat alleen werken als de gemeente zijn rollen van verhuurder en ordehandhaver uit elkaar weet te houden. En als de politie alleen ongevraagd een erf betreedt als er een redelijk vermoeden van strafbare feiten bestaat. Net zoals dat geldt voor bewoners van stenen huizen. Dat begrijpt de gemeente best zoals wel blijkt uit de afloop van de gebeurtenissen op 16 september.

« Terug naar alle berichten