AnitaEngbers

Bureau Bakstenen & Buitenruimte (KvK-nr. 60713879)
ondersteuning en advies bij huurdersbelangenbehartiging

Actief lid van de Partij van de Arbeid
en burger van Gouda

Hoe verdwijnt de illegale vuilstortplaats naast mijn huis?

Geschreven op 22 sep. 2017

Ik woon al 25 jaar op hetzelfde adres in een van de armste buurten van Gouda. Veel van mijn buren kopen hun meubels óf tweedehands óf goedkoop en daardoor van geringe kwaliteit. De meubels raken gauw op en belanden meestal op straat. Om precies te zijn: op de stoep naast mijn huis. Iedereen kan grof vuil gratis wegbrengen naar het afval station of tegen betaling laten ophalen maar geen van beide handelwijzen scoren goed in mijn buurt.

Als ik het zie gebeuren, zeg ik er altijd wat van. Ik vertel dat ik het vervelend vind en dat ik aangifte doe. Resultaat van het liedje is, dat voortaan vooral ’s nachts gestort wordt.

Sommige van mijn buurtgenoten opperden ooit om de grofvuilinzameling zelf ter hand te nemen door een afvalcontainer te beheren, die op een centrale plek in de buurt geplaatst zou worden. Ze waren bereid om zelf te controleren dat iedereen daar ook gebruik van maakt. Leek mij een verstandig voorstel maar gemeente en afvalverwerker Cyclus konden zoveel maatwerk niet verhapstukken. En eigenlijk waren ze er ook niet toe bereid. Mensen moesten zich aan de regels houden en tegen verkeerd gedrag moest opgetreden worden. Gevolg was dat ik bleef zitten met de troep naast mijn huis en me als lid van de gemeenteraad – toch het hoogste gezag binnen de gemeente – voor schut voelde staan tegenover mijn buren.

Om voor mij raadselachtige redenen wordt het afval naast mijn huis soms nog dezelfde dag verwijderd terwijl het er op andere momenten wel een week kan liggen voordat het wordt weggehaald. Pas toen ik geen raadslid meer was, vertelde een vuilnisophaler van Cyclus me hoe dat komt. Mijn verhuurder betaalt voor het verwijderen van het afval en moet elke keer hiervoor tekenen vóórdat Cyclus het afval verwijdert. Dus ik heb de overlast van de rotzooi van mijn buurgenoten én ik betaal via mijn verhuurder voor het ophalen ervan! Het moet niet veel gekker worden.

Als dit verhaal klopt dan weet ik ook wat een haalbare en betaalbare oplossing is. Ga als gemeente, Cyclus en verhuurder alsnog met het voorstel van mijn buurtgenoten aan de gang en financier dat met de middelen die nu toch al uitgegeven worden aan het ophalen van het grof vuil in mijn buurt. Het bevoegd gezag heeft lang genoeg zijn brevet van onvermogen afgegeven. Geef mijn buurt de kans om het zelf te doen.

Wordt hopelijk vervolgd.

« Terug naar alle berichten