AnitaEngbers

Bureau Bakstenen & Buitenruimte (KvK-nr. 60713879)
ondersteuning en advies bij huurdersbelangenbehartiging

Actief lid van de Partij van de Arbeid
en burger van Gouda

Jongerenloket?

Geschreven op 29 apr. 2010

Met ondersteuning van de landelijke PvdA fractie, doe ik ombudswerk. Ik maak op uit mijn Van Dale woordenboek, dat het werk is waarbij je individuele gevallen van onbillijkheid, die uit administratieve overheidsmaatregelen kunnen voortvloeien, onderzoekt en probeert te vereffenen.

Het is dankbaar om te doen (behalve dan in het enkele trieste geval dat vereffenen niet lukt) en het is nuttig voor je raadswerk. Je ziet in de praktijk wat ons beleid oplevert en waar het spaak loopt.

Neem het Jongerenloket. Tot 27 jaar heeft een jongere geen recht meer op een WWB-uitkering. Als gemeente stellen we ons ten doel om elke jongere tot 27 te laten leren of werken. Een jongere, die niet leert en ook geen werk heeft, kan voor hulp terecht bij het Jongerenloket. Helder! Maar waar is het Jongerenloket? Op Klein Amerika? Ja en nee.

Het is namelijk zo, dat een jongere, die zich meldt voor het Jongerenloket, zich eerst moet laten inschrijven. Het Jongerenloket heeft zelf geen medewerkers, die inschrijven. Dat is een taak voor de mensen van het UWV. Overeenkomstig de ijzeren logica van deze inrichting van bureaucratische processen hangt er daarom wel een bordje "UWV" en geen bordje "Jongerenloket" op Klein Amerika. Ook de website van de gemeente Gouda zaait verwarring: "Alle jongeren kunnen zich aanmelden bij het Jongerenloket waar zij als werkzoekende bij UWV werkbedrijf worden ingeschreven". Alsof je iemand, die voor jou komt, meteen doorstuurt naar de buren.

Met zo'n onduidelijke bewegwijzering verbaast het me niet, als mensen onderweg verdwalen. Aanleiding voor dit stukje is Jasper (niet zijn echte naam), een doodnormale jongen van twintig jaar, die bij het UWV is blijven steken. Hij wil school met werk gaan combineren maar het lukt hem niet om een baan te vinden. Hij is inmiddels meer dan een half jaar vruchteloos op zoek. Hij had al lang doorgestuurd moeten worden naar de Sociale Dienst, die meer middelen heeft om hem toch op gang te krijgen. Zou het geen goed idee zijn om het Jongerenloket uit te rusten met een eigen loket met bordje, maar vooral met een eigen Jongerengids?

« Terug naar alle berichten