AnitaEngbers

Bureau Bakstenen & Buitenruimte (KvK-nr. 60713879)
ondersteuning en advies bij huurdersbelangenbehartiging

Actief lid van de Partij van de Arbeid
en burger van Gouda

Mkb-vriendelijk

Geschreven op 9 sep. 2010

Er werken aanzienlijk meer mensen in het midden- en kleinbedrijf (mkb) dan in grote bedrijven. Het is daarom in het belang van onze economische vitaliteit en de werkgelegenheid om voldoende aandacht en begrip te hebben voor het mkb.

Neem stratenmakersbedrijf Van der Pool, niet zo groot maar wel zo Gouds als maar kan. Aan het begin van deze raadsperiode ben ik er samen met mijn collega Peter den Boer op werkbezoek geweest. Van der Pool wilde graag samenwerken met de gemeente Gouda bij het naar een baan toe geleiden van jonge mensen. We hebben het bedrijf in contact gebracht met de sociale dienst van de gemeente en daarmee was voor ons de kous af.

Na de zomervakantie vond ik in mijn mailbox een schrijven van Van der Pool. Er waren in het overleg met de sociale dienst nog geen spijkers met koppen geslagen maar intussen was wel bekend geworden, dat Van der Pool voortaan niet meer in aanmerking kwam voor opdrachten van de gemeente omdat het bedrijf niet FSC-hout gecertificeerd is.

Voor een groot bedrijf zijn de kosten van certificering een peuleschil maar voor een middelgroot of klein bedrijf ligt dat anders. Zeker als er sprake is van een stapeling van eisen van jan en alleman en derhalve van een optelsom van kosten.

Het belang van de gemeente is duidelijk: we willen als opdrachtgever ons steentje bijdragen aan een duurzame toekomst. Toen ik me in de kwestie verdiepte, bleek gelukkig een oplossing mogelijk, die voor beide partijen acceptabel is.

Van bedrijven die hout bewerken - dus die van een boomstam een stapel planken maken en de planken impregneren en dergelijke - van zulke bedrijven mag je als milieuvriendelijke gemeente gerust eisen, dat ze FSC-hout gecertificeerd zijn om voor een opdracht in aanmerking te komen. Maar bij een bedrijf zoals Van der Pool, dat het hout slechts gebruikt, is het voldoende, dat het bedrijf moet aantonen dat het gecertificeerd hout inkoopt.

Zo halen wij onze milieudoelstelling terwijl we het midden-en kleinbedrijf lucht geven. Aan alle kanten vriendelijk.

« Terug naar alle berichten