AnitaEngbers

Bureau Bakstenen & Buitenruimte (KvK-nr. 60713879)
ondersteuning en advies bij huurdersbelangenbehartiging

Actief lid van de Partij van de Arbeid
en burger van Gouda

Staat het Paleis op de Dam in Gouda?

Geschreven op 18 nov. 2008

Ofschoon ik al een paar maanden stukjes schrijf, is mijn weblog nu pas te lezen. Op de startpagina ziet u een foto die veel voor mij betekent. Maaike Pfann heeft de foto gemaakt tijdens de landelijke demonstratie tegen het huurbeleid van de vorige VROM minister Sybilla Dekker, op 22 november 2006 op de Dam in Amsterdam.

Ik loop er mijn Manifest der Sloppensocialisten uit te delen. Een medewerker van de Goudse woningcorporatie Mozaïek Wonen kreeg enige tijd later de Huurderskrant uit Amsterdam in de handen gedrukt waar deze foto op de voorpagina stond en gaf het krantje door aan mij.

Ik vind de foto erg mooi. Zoals ik erop sta, doet het me denken aan het meisje op de Nachtwacht (ooit ben ik afgestudeerd als kunsthistorica).

De foto hoort ook bij een politiek onderwerp waar ik me heel hard voor heb ingezet: het inflatievolgend huurbeleid. Bij de landelijke verkiezingen van 2007 stond in ons verkiezingsprogramma, nota bene tussen haakjes, dat de huren de lonen zouden moeten volgen. Dan zou een vakbondsonderhandelaar voortaan dus niet meer ten gunste van de hurende werknemer om meer loon vragen maar ten gunste van zijn verhuurder!

Op mijn initiatief heeft de PvdA afdeling Gouda voorgesteld om het huurbeleid inflatievolgend te maken. Er is maar een andere afdeling in Nederland, die dat ook gedaan heeft. Het PvdA congres heeft vervolgens besloten om ervan te maken: inflatievolgend/loonvolgend. In de verkiezingstijd daarna werd het inflatievolgend huurbeleid voor onze partij een belangrijk speerpunt en bij de vorming van de regering is het in het regeerakkoord terechtgekomen.

Helaas werkt de regering ook mee aan experimenten met inkomensafhankelijke huren waardoor toch de verfoeilijke, quasi-communistische koppeling tussen huur en loon wordt aangebracht en de weg wordt vrijgemaakt voor een nieuwe aanval op het inflatievolgend huurbeleid. Dus ik kan nog niet tevreden achteroverleunen. Voor mijn bezwaar tegen inkomensafhankelijke huren, zie ook: Doen corporaties aan inkomenspolitiek?en Solidariteit op de markt van vraag en aanbod

« Terug naar alle berichten