AnitaEngbers

Bureau Bakstenen & Buitenruimte (KvK-nr. 60713879)
ondersteuning en advies bij huurdersbelangenbehartiging

Actief lid van de Partij van de Arbeid
en burger van Gouda

Steun voor actie kiloprijs

Geschreven op 5 okt. 2009

De Consumentenbond staat sympathiek tegenover mijn actie voor een wettelijke verplichting aan verhuurders om in woningadvertenties informatie te geven, die vergelijken mogelijk maakt. (Zie: De kiloprijs van een woning) De Consumentenbond licht dat toe als volgt: "Transparantie staat in onze Beginselen. We zien transparantie als een belangrijke voorwaarde voor consumenten om op markten hun rol te kunnen vervullen; het creëert voor de consument een meer gelijkwaardige positie op markten. Transparantie is daarmee één van de prikkels om het gedrag van de andere marktpartijen te beïnvloeden en te sturen. Overheid en toezichthouders, consumenten, maar ook marktpartijen zelf kunnen en moeten transparantie bevorderen, ook al omdat ze er zelf - op verschillende manieren - baat bij hebben. Transparantie met behulp van eenheidsprijzen is een uitstekend uitgangspunt. Dus ook in de woningmarkt.

Prof. ing. André Thomsen reageert eveneens positief. Hij gaat daarnaast in op de directe aanleiding: Huren op maat. Mijn verzet daartegen betreft slechts het topje van de ijsberg, zo waarschuwt hij. Ons huurstelsel wordt op allerlei manieren in zijn bestaan bedreigd. Dit is er slechts een van.

Binnen de Partij van de Arbeid is er vrijwel onmiddellijk bijval van twee gemeenteraadsleden uit Noord-Holland: John van der Pauw (Almere) en Kees-Jan Kindt (Wormer). Daarnaast vinden ook René Cuperus en Jacques Monasch dat ik me inzet voor een goede zaak. Daar ben ik heel blij om. Binnen mijn partij wordt de discussie over de sociale huursector gedomineerd door huiseigenaren en corporatiedirecteuren. Het doet dan deugd te merken, dat partijgenoten samen met mij tegenwicht willen bieden.

Overigens heb ik onze woordvoerder in de Tweede Kamer, Staf Depla, wel op de hoogte gebracht maar nog niet om steun gevraagd. Een beslissing van de landelijke volksvertegenwoordigers is immers het beoogde sluitstuk van mijn actie en daar is het nu nog te vroeg voor.

Het Advokaten Kollektief Rotterdam laat me graag weten achter mijn idee te staan en via dit Kollektief reageren ook andere Rotterdamse huurrecht advocaten. Het Huurteam Gooi- en Vechtstreek steunt de actie kiloprijs en kondigt aan een eigen standpunt tegen Huren op maat voor te bereiden.

De warme belangstelling voor mijn artikel in de Volkskrant Koppel huur niet aan inkomen en voor de actie kiloprijs komt verder van mensen die ik ken, zoals van Marie-Annet van Grunsven uit Rotterdam of Wim Vegt uit Gouda; maar ook van onbekenden: Marianne van de Bor, bestuurslid van de Huurdersvereniging Enkhuizen, Gienus Kruizinga uit Enschede.

Eén corporatiedirecteur zou graag de kiloprijs informatie in zijn woningadvertenties opnemen. Hij zal het voorlopig niet doen omdat hij daarvoor samenwerking met andere corporaties in zijn regio nodig heeft. Ik heb daar begrip voor. Daarom wil ik een wettelijke verplichting zodat alle verhuurders in heel Nederland tegelijk de hobbel nemen. Pas dan kun je bovendien als consument goed vergelijken.

Sommige organisaties moeten hun achterban raadplegen en hebben nog geen reactie gegeven. Al met al ben ik heel erg blij met de steun, die ik tot nu toe ontvangen heb. Wordt vervolgd.

« Terug naar alle berichten